Affektfokuserad psykoterapi, utbildning och handledning
ï»ż
ï»żVad Ă€r affekter? Affekter kan sĂ€gas vara vĂ„ra grundlĂ€ggande kĂ€nsloreaktioner. Forskarna Ă€r inte helt ense, men de flesta rĂ€knar med att vi föds med 7-9 grundaffekter: ilska, sorg, glĂ€dje, intresse, förvĂ„ning, rĂ€dsla, skam/skuld och avsky. Det vi i vardagligt tal kallar kĂ€nslor Ă€r en medveten upplevelse av nĂ„gon affekt eller kombination av affekter. Affekter har bĂ„de en fysisk och en psykologisk komponent. NĂ€r en affekt aktiveras utlöses kroppsliga reaktioner och varje affekt Ă€r kopplade till typiska ansiktsuttryck, kroppshĂ„llningar, etc. Affekterna mobiliserar oss ocksĂ„ för handling - nĂ€r en affekt aktiveras vill vi nĂ„got!

Varje affekt kan upplevas med olika intensitet. Ilska kan t ex upplevas frÄn en svag aning av inre spÀnning och irritation till okontrollerbart raseri. Affekternas intensitet pÄverkar förmÄgan att samtidigt tÀnka, reflektera, minnas och lÀra oss av vÄra erfarenheter. En förmÄga att uppleva mÄttlig intensitet av affekt, utan att tappa förmÄgan till reflektion, Àr dÀrför viktigt för vÄrt psykiska vÀlfungerande.

Varför finns affekter? Genom evolutionen har vi mĂ€nniskor utrustats med de reaktioner som har haft ett överlevnadsvĂ€rde. För stenĂ„ldersmĂ€nniskan var det livsavgörande att kunna bli arg för att till exempel försvara sig mot farliga rovdjur. Ledsenheten och grĂ„ten hos spĂ€dbarnet blir en signal till omgivningen som ger nödvĂ€ndig omvĂ„rdnad. Även skulden och viljan att göra gott igen, liksom den plĂ„gsamma skammens förmĂ„ga att fĂ„ oss att stanna upp, Ă€r viktiga för att vi ska fungera som de sociala varelser vi Ă€r.

Affekter innehÄller information VÄra affekter berÀttar hela tiden för oss om vad vi Àr i för slags situation och vad vi behöver. Ledsenhet sÀger kanske att vi Àr Àr i nöd pÄ nÄgot sÀtt och behöver söka stöd och hjÀlp. Om vi inte kan uppleva vÄra affekter kan vi inte ta hand om oss sjÀlva pÄ bÀsta sÀtt.

Även om vi mĂ€nniskor kommunicerar genom att tala med varandra, sĂ„ spelar hur vi sĂ€ger saker ofta mycket större roll Ă€n vad vi sĂ€ger. Via vĂ„ra ansikten och vĂ„ra kroppar kommunicerar vi ocksĂ„ med andra. Om vi har svĂ„rt att anvĂ€nda vĂ„ra affekter sĂ„ fĂ„r andra svĂ„rare att förstĂ„ vad vi menar och vill. Ett ”nej” sagt med ett leende och bortvĂ€nd blick har inte alls samma effekt som ett ”nej” sagt med direkt ögonkontakt, fast röst och lite rynkade ögonbryn.

Behöver vi vÄra affekter idag? Vi behöver kontakt med affekterna för att vÄra liv tillsammans med andra mÀnniskor ska fungera tillfredsstÀllande. Affekterna innehÄller sin egen vilja att komma till uttryck och motiverar oss att strÀva Ät ett visst hÄll. Att inte kÀnna sina affekter Àr dÀrför detsamma som att vara utan inre kompass, att ha mindre kraft för att Ästadkomma det man vill och önskar i livet.

Att uppleva och uttrycka sina affekter innebÀr att reagera pÄ ett djupt personligt och uppriktigt sÀtt. Man vet vad man vill i olika situationer och kan dÀrmed pÄverka sin framtid. Detta innebÀr inte att man alltid fÄr som man vill eller att man alltid bör agera utifrÄn varje kÀnsla, men det innebÀr att man vet nÀr en situation Àr eller inte Àr som man vill. Den inre kompassen fungerar som ett hjÀlpmedel att förstÄ sig sjÀlv och andra sÄ att man kan navigera pÄ ett klokt sÀtt mot den framtid man önskar.